Glutenfri Foccacia

Focaccia? Foccacia? Foccaccia? Hahah det sista är ju fel, men hur det stavas det vet jag inte :) Hur som helst, jag har aldrig ätit det förut så jag bestämde mig för att testa... Hittade ett recept som jag modifierade. Det blev hur gott som helst! Har redan gjort tre satser! Pojkvännen ber om mer varje gång det tar slut. Fast gör det inte på bovetemjöl, då smakar det bara bovete (tips från coachen). Det här receptet är perfekt att frysa, vi tar upp två bitar varje kväll som vi sen steker lite lätt i stekpanna och äter till frukost.

Ingredienser
1 l vatten
1 pkt jäst
1 msk fiberhusk (jag har tagit 1 dl pofiber)
1 dl olivolja
1 msk salt
2 tsk honung
800 gr glutenfritt mjöl (jag har tagit ett pkt fibermix från semper, och sen har jag hällt på mer valfri mjölmix tills konsistensen blir smet med degkänsla, men om man borde nog använda mer vitt mjöl för rätt smak, min variant blir lite grövre än vad det ser ut vara på t.ex. caféer)
Topping
1 dl olivolja
1 tsk timjan (ös på, det är gott)
2 tsk flingsalt (samma sak där)
Coctailtomater
Oliver
Mozzarella
Fetaost
Variationerna är oändliga
Lös upp jästen i fingervarmt vatten, tillsätt olja, salt, fiberhusk och houng. Rör runt lite och låt svälla i 10 min. Blanda ner mjölet (och lite mer pofiber om du vill) och arbeta för hand. Jäst vill bli runtknuffad en del så dega runt i typ 5 min. Smörj en långpanna med hälften av oljan. Tryck ut smetdegen i hela långpannan. Enligt ursprungsreceptet ska man här göra gropar i degen, men för mig blev det smet och därmed omöjligt att göra gropar så jag lät det bara jäsa. Till nästa gång ska jag testa att köra ner toppingen här istället för senare. Låt jäsa i 40 min. Strö över den valda toppingen och tryck gärna ner den lite i smeten. Häll på resterande oljan (och gärna lite extra). Skjuts in i mitten av ugnen, 175 grader i 35 min.
Den lossnar lättare från plåten om den får svalna lite. Servera gärna med överbliven topping. Jag har kört mozzarella, prosciutto och avokado till, hur gott som helst!

RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!