Mysa? På en tisdag?

Efter att ha lagat ca 10 matlådor avslutades kvällen med vin och färska vårrullar, i soffan framför en svartvit sängkammarfars. myspys.

 


Röd/grön currygryta

Stek currypastan (jag hade röd och grön typ 3 tsk totalt, beror på hur starkt man vill ha) i smör eller olja i nån minut. Lägg i kycklingen, och fräs den. Häll i kokosmjölk och diverse grönsaker. Puttra tills allt är klart.
Servera med ris.

Jag hade i potatis, broccoli, gul lök, morötter, bambuskott, vattenkastanjer och minimajs. Kokosmjölken räckte inte åt alla grönsaker så jag fyllde på med mjölk. Men då blev kryddningen mesig, så det fick komma i mer currypasta, lite paprikapulver, gurkmeja, chili och cayennepeppar. Det fick koka på låg värme tills potatisen blev klar.


Falukorv i ugn

Klassisk svensk husmanskost med twist!

Skär jack i falukorven. Smeta in korven i
Fransk senap med smak av Provence och häll på ströbröd (glutenfritt såklart). Skjuts in i ugnen, 225 grader i 30 min.

Servera med potatismos och grönsallad.

 


Spontan tjejmiddag

Spontanmiddagen bestod av hasselbackspotatis, kyckling och röd sallad. Allt inspirerad av en färdigköpt sås.

Hasselbackspotatis:
Skär tunna skivor i potatisen men inte hela vägen ner! Om man lägger potatisen mot en skärbräda så kan man inte skära hela vägen. Lägg potatisen i en ugnsfast form, och pensla med smält smör (även i de skärda jacken). In i ugnen 200 grader i en kvart. Sen pensla med mer smör. En kvart till. pensla med mer smör och häll på ströbröd, och sen sista kvarten i ugnen. Färdigt.

Kyckling:
Jag råkade köpa fel, istället för vanlig kycklingfilé så blev det tunt skivad filé, sån som man ska göra rulader av. Så jag smetade på fransk senap med smak av provensalska örter och rullade ihop dom, stekte med lite soja på.

Serverade med färdigköpta såsen och röd sallad bestående av paprika och körsbärstomater...

. .

 


Röda rårakor

En del rödbetor, två delar potatis. Ungefär 1ägg på 250gr potatis. Och getost, ca 1 paket.

Riv potatis och rödbetor, blanda ägg och hälften av getosten. Klicka ut i varm stekpanna och tryck ut den så den blir tunn. Stek på gyllenbrun på varje sida. Servera med stekt bacon/sidfläsk och resterande getost. Mums.

 


Fruktsallad

Det absolut bästa som finns är att göra fruktsallad till efterrätt, som sen står kvar i kylen dagen efter så man kan äta det till frukost..

Färska Vårrullar

Var hemma en snabbis hos min fina vän Linda. Hon och Jörgen, hennes pojkvän, är nyligen tillbaka från Vietnam. Till middag hade de gjort färska vårrullar. Och det såg ASGOTT ut. Så det var jag bara tvungen att äta till middag jag med! Men eftersom jag inte har någon aning om hur det ska smaka så är det tokimproviserat.

Ingredienser
3 morötter
1 gurka
1 burk böngroddar (jag ska egentligen inte äta det, men det passar så bra i asiatisk mat)
1 halv purjolök
1 stjälk citrongräs
500 gr köttfärs (Jag körde fläskfärs)
1 paket glasnudlar/risnudlar (den där jättetunna varianten)
1 paket rispapper för vårrullar
peppar
spiskummin
basilika
soya

Bryn färsen. Tillsätt en "skvätt" soya (svårt med proportionerna men så att hela färsen blir färgad). Skär citrongräset i strimmor och ha i det med (läste nånstans att man kan krossa det för att få ut mer smak). Låt puttra lite. Ha i svartpeppar, basilika och spiskummin tills du tycker att det smakar bra. Låt puttra lite mer på SVAG värme, tills det är ganska torrt.



Hacka alla grönsakerna tunt tunt. Skölj av böngroddarna i iskallt vatten. Koka nudlarna enligt förpackningen och skölj även dom i iskallt vatten (och klipp gärna dom i mindre bitar).
Koka upp vatten och låt svalna lite. Doppa sedan rispappret i vattnet i typ 10-20 sek (jag höll i ett hörn som fick bli odoppat, verkade vara enklaste sättet att få i och ur papprena. De blir som gelé i vattnet). Lägg upp pappret på typ en skärbräda, så plant som möjligt. Akta de klibbar så fort de börjar torka. Lägg på lite av allt. Vik upp underkanten över fyllningen. Vik in sidorna och rulla ihop den. Voilá Vårrulle! Fortsätt på liknande sätt med resten av papprena. Pilligt. Men gott. Servera med sweet-chili-sås.


Grönsaker i ugn med kyckling

Här hemma görs det matlådor. Massa grönsaker på plåten. Potatis, morötter, palsternacka gullök och purjolök. Sen olivolja, flingsalt och timjan, sen in i ugnen på typ 200 grader. När det är typ 20 min kvar på grönsakerna la vi på såna där färdigmarinerade kycklingklubbor ovanpå. Mat på en plåt!

RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!