2012 i utvalda maträtter

Grönsaksfyllda rätter
 
  
1. Jätte tacostallrikar med massa grönsaker och äpple på. 2. Sallad, ägg och rödbetor till lunch 3. Snygg sallad 4. Gul sallad.
 
 
1. Fredagsmys med dippar, grönsaksstavar, salsa och hemmagjorda grönsakschips 2. Mer dipp och hemmagjora grönsakschips 4. Grönsaksstavar med dipp, hårdkokta ägg och fruktsallad (sjukdomskuren)
 
 
Frukostar
 
1. Kaffe 2. American Blueberry Pancakes 3. Smoothie, kaffe och äggmacka 4. Mangosmoothie
 
1. Sommarfrukost hos Mamma 2. Frukost á la Lex - paprika, fetaost och nötter
 
 
Middagar
 
 
1.Färska vårrullar 2. Rödbetsrårakor med stekt sidfläsk och chevréost 2. Kroppkakor 3. Hasselbackspotatis med kött, tomater och chutneysås.
 
1. Hemmagjord carpaccio 2. Kyckling med ugnsrostad färskpotatis 3. Persisk kyckling med aubergine och granatäpple 4. Skiftesmiddag
1. Fetaostbiffar 2. Stekt kött med potatis 3. Avokadosoppa med creme fraiche och löjrom 3. Vikingamiddag med grillspett och bearneisesås
1. Matlådelagning - plommonstek och kålpudding 2. Pumpasoppa 3. Carpaccio 3. Soppa och scones
 
 
Fika&Sötsaker
 
1. Bär och vaniljkesella 2. Småkakor i burk
1. Rocky Road 2. Citronkakor med Vallmo
 
1. Kolatårta 2. Fruktsallad 3. Hasselnötskakor
 
 
 
 

Pumpasoppa

Pumpasoppa
Butternutpumpa
vatten
1-2 dl grädde per pumpa ungefär
salt
peppar
rostade solrosfrön, pinjenötter
 
 
Skala pumpan och ta ut alla kärnor. Tärna den. Lägg det i en kastrull och fyll upp med vatten tills det precis täcker pumpabitarna. Låt koka tills bitarna är mjuka (eller börja koka sönder). Mixa den slät. Blanda i grädde och smaka av med salt och peppar. Servera med rostade nötter/frön.
 

Rostad Majsdipp

Världens bästa dipp. PUNKT. Funkar med grönsaksstavar, hemmagjorda chips, hemmaköpta chips, tacos, you name it. Den är godare varm än kall (!).
 
Majsdipp
1/2 chili (brukar ta röd)
450gr avrunnen majs
150gr fetaost
50gr riven cheddarost
juice från en halv lime
salt
 
 
Rosta chilin och majsen i en torr stekpanna tills de fått färg. Mixa (medan det fortfarande är varmt) tillsammans med resterande ingredienser och njut! 
 
Jag har på senare tid börjat köra majsen och chilin i Magic Bullet och sen bara blandat med resten, då får man en massa ostbitar kvar i dippen, vilket är riktigt gott det med. 

Juldagsbrunch

 
 
Idag ska min mamma och Morfar komma på brunch och fira Jul hemma hos oss. Filurar på om man skulle göra Amerikanska blueberry pancakes, fast glutenfria förståss. Hmm. Får se om jag orkar. 
 
 

Morotslimpan från Solna

Jag har börjat baka mitt eget bröd, då jag har insett att jag inte mår så prima av det köpta glutenfria brödet (tror att det är för att det innehåller sojamjöl, men är inte helt säker). Tänkte iaf dela med mig av mitt favvo glutenfria bröd för tillfället.
 
Morotslimpa från Solna
50gr jäst
50gr smör
8dl mjölk
1,5msk fiberhusk
2dl rivna morötter
1,5tsk salt
0,5dl honung (väldigt höftat, kanske tar mindre)
10 dl glutenfritt mjöl (jag kör Lailas, och ibland byter jag ut nån dl mot pofiber)
2dl potatismjöl
diverse frön som jag har hemma (typ solros, lin och/eller vallmo) obs detta kan bortses från
 
1. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader celsius
2. Lös upp jästen i smör-mjölk-blandningen
3. Ha i fiberhusken och låt stå i 5 min (så den kan geléar till sig)
4. I med morötterna, honung, salt och ev. frön
5. Ha i mjölet, lite i taget. Detta blir en väääldigt kladdig deg, men den ska liksom släppa från kanterna dvs inte vara en smet. Kan behövas mer mjöl ibland, man vet ju aldrig riktigt hur väl packat det är i dl-måttet.
6. Lägg över deg-smeten i smorda brödformar och låt jäsa under duk i 40 min. 
7. Grädda ca 30 min på 200 grader celsius.
8. Låt svalna på galler under duk.
 
 
 
Jag har också testat att göra Lailas Valnötsbröd. Det blev ganska sött och väldigt kladdig deg trots att jag hade i mer mjöl än vad som stod på receptet. Men god smak. :)
 
 

JulGodis

Idag har jag bakat julgodis. Eller nej det har jag egentligen inte. Jag har bakat saker som jag ska ge bort i julklapp. Bland annat Sötasakers awesome hallongrottor med Lemon Curd istället för hallonsylt (eller som hon kallar de "Citronkakor med Vallmo"). Kan vara de bästa småkakorna som någonsin gjorts! Och det blir sjukt många av så lite smet, det blev 65 st idag! Fast de smälter ut ganska mycket, så de blir aldrig så här små och runda som de är på bilden på plåten :/
 
 

 
 
Jag har också gjort "Rocky Road" idag. Fick bli 400gr av Marabous mörka choklad, 100gr av 86% mörk choklad, en påse Dumle med pepparkakssmak, minimarshmallows, valnötter och pecannötter. Och så havssalt sprinklat ovanpå. Första gången jag testade att göra det, men det lär ju hända igen. Sjukt enkelt.

RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!