Broccoliröra med bacon

Hittade ett schysst recept i Annas Sparmat, en vääääldigt bra kokbok av Anna Bergenström (alla hennes kokböcker är bra, men den här passar studentplånboken perfekt). Som vanligt kan jag ju inte följa recept så jag moddade runt utifrån det som fanns hemma och vad som behövde gå åt.
Perfekt vardagsmat. Billigt, snabbt och enkelt. Egentligen en pastasås, men det hade jag inte hemma så det blev ris till istället.

Ingredienser
ett knippe broccoli (ca 250 gr)
bacon (typ 100 gr)
ett paket matlagningsgrädde (ca 3 dl) (elle vilken grädde man än har hemma, lär funka lika bra med creme fraiche)
1 lök (jag tog en halv, beror på hur stora de är)
1 vitlöksklyfta
riven ost
salt & peppar


Grovhacka broccolin, ta hela inklusive stälken! Finns ingen anledning att inte äta den delen också (den ser bara tråkigare ut, smaken är densamma). Koka i 2-3 min i saltat vatten. Låt det rinna av väl.
Stek bacon i småbitar. När det nästan är klart lägg i löken så att den blir mjuk. Och släng i broccolin och stek lite till. Blanda i grädden och låt det puttra under lock några minuter. Smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar. Rör om och servera med pasta/ris. Strö riven ost ovanpå, gärna lagrad (jag blandade ner osten i röran, då jag tyckte att såsen blev lite för rinnig).

Svamp med potatis

Talande titel? Njaa sådär va? Men det är gott. Det kan jag lova. Hittade ett recept på nån sorts potatisravioli i COOPs tidning "Mer smak". Verkade krångligt men gott, så jag gjorde en enklare variant av det. Det är vegetariskt, glutenfritt, utan soja och baljväxter, nötfritt, laktos- och mjölkfritt (förutom smöret man steker i som man kan byta ut), och jag vet inte vad. Fritt från det mesta med andra ord. Och det smakar liksom fräscht. :)

Ingredienser
ca 500 gr blandad svamp i bitar (jag tog champinjoner, ostronskivling, portabello och shiitake men karljohan svamp lär passa asbra).
3 finhackade schalottenlökar
skal av 1 citron
0,5 vitlöksklyfta (eller 1 liten)
1 kruka hackad persilja
1-2 msk olivolja
smör
salt peppar om du vill
Potatis att servera med.
Ta gärna mer svamp och lök, det är ju det som är maten till potatisen.
Blanda citronskalet, hackad persilja, finhackad vitlök och olivolja till en sorts pasta. Stek svampen gyllenbrun i smör. Häll i löken när svampen nästan är klar så att den blir mjuk också. Blanda med persiljepastan. Smaka av.
Stek potatisen. (Jag tog bakpotatis i skivor som jag kokade 4 min i saltat vatten och sen stekte till fin färg) Servera.
Det här funkar nog ännu bättre som tillbehör till typ grillat kött.
Råkade av misstag lägg upp maten som en glass. :)

Foccacia igen.

Jag har gjort glutenfri foccacia igen... Damn it. Den är beroendeframkallande.
.   .  
Recept: http://hem.blogg.se/2011/december/glutenfri-foccacia.html

Moussaka

Det här är en ganska krånglig rätt, eller alltså den tar lite tid att göra och är pysslig. Men absolut inte svår. Och den är otroligt god! Har blivit pojkens absoluta favoriträtt. Perfekt att göra mycket av eftersom den går att frysa (man vill ha många matlådor av den här så att säga). Receptet är hittat på nätet för ett tag sen. Jag brukar köra på 1 kg köttfärs, då blir det så här:


Ingredienser
4 st auberginer
1 st citron
2 st stor gul lök
1 kg malet lammköttfärs (jag brukar ta vanlig köttfärs)
4 st stora tomater
5-6 msk tomatpuré
40 g smör
3.5 dl mjölk
2-3 msk vetemjöl (jag kör såklart på glutenfritt, typ Lailas)
1 st äggula
200 g ost (ta gärna mer, ost är gott)
olivolja (det går åt mycket!)
salt
svartpeppar
muskot
kanel


Sätt ugnen på 200 grader.

Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen. Citronen gör att aubergineskivorna inte mörknar. Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd (studielitteraturen fungerar utmärkt!). Låt stå svalt i en halvtimme så att auberginerna hinner vätska ur sig.

Skala och skiva löken och bryn den i lite matolja i en stekgryta. Tillsätt köttfärsen och bryn det på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med malen kanel. När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning

. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.

Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp. Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.

Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper. Varva aubergineskivorna med köttröran i en ungsfast form. Riv osten och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulan, häll över de varvade auberginerna och köttet. Grädda i 25-30 minuter.


Servera med sallad och ett gott rödvin. MUMS filibabba!



Mellanmålstips

Måste bara tipsa om det här perfekta mellanmålet! Grekisk yoghurt med honung och pecannötter. Så sjukt mycket godare än risifrutti och annat liknande sliskigt söta saker.


Världens enklaste Spaghetti Carbonara

Det här receptet lärde jag mig i skolan på hemkunskapen i typ 4an och det är tamejfan det enklaste receptet på Carbonara som finns. För att fortsätta med enkla vardagsrätter liksom. Plus att det inte är någon grädde i, så trots all ost så lär det ju vara nyttigare än "vanlig" carbonara.
Ingredienser
4 port pasta (här använde jag mig av Sempers fullkornspenne)
1 pkt bacon ca 150 gr
1-2 ägg (beroende på storlek)
ca 1 dl riven ost (men ta gärna mer, ost är ju gott liksom)
svartpeppar
Stek baconen som du vill ha dom (jag kör alltid på knaperstekt). Koka pastan enligt anvisningarna. När du hällt av pastan slå tillbaka den i kastrullen du använde. Häll på osten och baconen, blanda. Knäck äggen och vispa dem (så du slår sönder gulan och vita inte sitter fast i en klump). Slå alla delar av äggen (ja hela ägget inte bara gulan, det är inte korrekt men det är jävligt mycket enklare! Och det smakar lika bra ändå!) över pastan tillsammans med svartpeppar och rör runt. Färdigt att servera!

Enkel laxpasta

Jävligt snabb och enkel rätt, perfekt för knasiga vardagskvällar. Och den är väldigt mild i smaken så den passar även de kinkiga.
För 2 portioner
Ingredienser
1 pkt matlagningsgrädde
1 citron (Använde bara citronskalet)
1 purjolök
2 port pasta (jag tog Sempers glutenfria spaghetti)
"lagom" mycket kallrökt lax i småbitar (ta så mycket du vill ha helt enkelt)
lite maizena, mjöl eller liknande
salt och peppar
gräslök till garnering



Koka upp grädden blandad med rivet citronskal, salt och peppar. Red såsen med maizena och låt det sedan sjuda några minuter. Koka pastan enligt anvisningar, men när det är nån minut kvar släng ner purjolöken skärd i ringar. Blanda pasta-purjon med såsen, häll i laxen och smaka av. Garnera med gräslök. Sääärdig!

RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!