Moussaka

Det här är en ganska krånglig rätt, eller alltså den tar lite tid att göra och är pysslig. Men absolut inte svår. Och den är otroligt god! Har blivit pojkens absoluta favoriträtt. Perfekt att göra mycket av eftersom den går att frysa (man vill ha många matlådor av den här så att säga). Receptet är hittat på nätet för ett tag sen. Jag brukar köra på 1 kg köttfärs, då blir det så här:


Ingredienser
4 st auberginer
1 st citron
2 st stor gul lök
1 kg malet lammköttfärs (jag brukar ta vanlig köttfärs)
4 st stora tomater
5-6 msk tomatpuré
40 g smör
3.5 dl mjölk
2-3 msk vetemjöl (jag kör såklart på glutenfritt, typ Lailas)
1 st äggula
200 g ost (ta gärna mer, ost är gott)
olivolja (det går åt mycket!)
salt
svartpeppar
muskot
kanel


Sätt ugnen på 200 grader.

Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen. Citronen gör att aubergineskivorna inte mörknar. Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd (studielitteraturen fungerar utmärkt!). Låt stå svalt i en halvtimme så att auberginerna hinner vätska ur sig.

Skala och skiva löken och bryn den i lite matolja i en stekgryta. Tillsätt köttfärsen och bryn det på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med malen kanel. När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning

. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.

Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp. Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.

Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper. Varva aubergineskivorna med köttröran i en ungsfast form. Riv osten och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulan, häll över de varvade auberginerna och köttet. Grädda i 25-30 minuter.


Servera med sallad och ett gott rödvin. MUMS filibabba!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


En gratisdesign av:

jennyjanssons.com

Bilder i headern från weheartit.com


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!