Moussaka
1 st citron
2 st stor gul lök
1 kg malet lammköttfärs (jag brukar ta vanlig köttfärs)
4 st stora tomater
5-6 msk tomatpuré
40 g smör
3.5 dl mjölk
2-3 msk vetemjöl (jag kör såklart på glutenfritt, typ Lailas)
1 st äggula
200 g ost (ta gärna mer, ost är gott)
olivolja (det går åt mycket!)
salt
svartpeppar
muskot
kanel
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen. Citronen gör att aubergineskivorna inte mörknar. Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd (studielitteraturen fungerar utmärkt!). Låt stå svalt i en halvtimme så att auberginerna hinner vätska ur sig.
Skala och skiva löken och bryn den i lite matolja i en stekgryta. Tillsätt köttfärsen och bryn det på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med malen kanel. När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning
. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp. Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.
Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper. Varva aubergineskivorna med köttröran i en ungsfast form. Riv osten och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulan, häll över de varvade auberginerna och köttet. Grädda i 25-30 minuter.
Servera med sallad och ett gott rödvin. MUMS filibabba!